Nordautomations “säljare” fyller 50 år

Peter Näsman, vår försäljningsingenjör – eller “säljare” som han själv kallar sig – för Sverige och Norge har haft en lång och intressant karriär här på Nordautomation. För att hedra att han nu fyller 50 år satte vi oss ner och pratade om hans karriär inom sågverksbranschen.

En framgångsrik karriär inom timmerhantering

Peter började som mekanikkonstuktör för en konsultfirma, men – tack och lov för oss – övertygade födelsen av hans första barn honom att byta ut sitt konsultarbete mot en position som krävde mindre tid borta från familjen. Detta ledde honom till sågverksbranschen och år 1998 började han på Interlog AB, som så småningom blev Nordautomation.

”I slutet av 1999 fick Interlog och Nordautomation samma ägare (Sorb Industri AB). Efter en tid bestämde de sig för att fortsätta endast under namnet Nordautomation. Sedan dess har jag arbetat för Nordautomation – över 20 år redan. Tiden går fort när man har roligt!”

Peter sköter marknadsföringen av Nordautomation till sågverk i Sverige och Norge. Han är den första kontakten för potentiella kunder om timmerhanteringsbehov – stora som små.

”Jag förmedlar sedan informationen till mina finska kollegor som gör upp en layout och räknar en offert till kunden. Sedan är det bara upp till mig att få kunden att förstå att vi är det enda alternativet – enkelt, eller hur?”

Bortsett från komplicerade försäljningsförhandlingar, anser Peter att variationen i hans dagar – från att packa reservdelar till att leda ett möte över en investering värd miljontals euro – och den ständiga möjligheten att lära sig är de bästa delarna av hans arbete.

“Ingen dag är den andra lik. Jag tror att det bästa med mitt jobb är att det aldrig blir tråkigt, det finns alltid nya saker att ta itu med och nya saker att lära sig även efter så många år.”

På frågan om viktiga höjdpunkter från sin karriär på Nordautomation är Peter inte för blyg för att nämna sitt fantastiska försäljningsrekord – och naturligtvis den dagen år 2010 då Nordautomation nådde 200 meter/minut på en timmersorterare i Sverige. Han fortsätter sedan med att lyfta fram ett särskilt försäljningsfall.

”Ett av mina varmaste minnen var när ett litet men lukrativt sågverk utanför staden där jag bor valde att köpa av oss trots att priset på våra maskiner var ganska mycket högre än våra konkurrenter. De måste ha förstått uttalandet på våra t-skjortor som vi delar ut mycket väl: “Bitterheten av dålig kvalitet kvarstår långt efter att sötman av det låga priset har glömts!”

Men på det hela taget, säger han, är de viktigaste höjdpunkterna de små ögonblicken som återspeglar kundernas förtroende för Nordautomation – och dessa händer ofta.

Sågverkens framtid

Baserat på hans omfattande erfarenhet och långa kundrelationer tror Peter att sågverkens framtid bådar gott för Nordautomations nyckelstyrkor.

”Antalet sågverk kommer att minska, men de som finns kvar blir större och producerar mycket mer per år. Detta passar oss väldigt bra – Nordautomations mål har från början alltid varit att utveckla maskiner för de största och snabbaste sågverken. Hela organisationen är byggd för just detta syfte, och det återspeglas i vår referenslista som omfattar alla större aktörer i branschen.”

En säljare till slutet.

Trots ryktena som cirkulerar på kontoret planerar inte Peter en stor födelsedag. Han började ursprungligen på Nordautomation för att spendera mer tid med sin familj, och det har inte förändrats. Han kommer att tillbringa dagen med dem.

Grattis på 50-årsdagen Peter!