Nordautomationin “myyntimies” täyttää 50

Peter Näsman, Ruotsin ja Norjan myynti-insinöörimme – tai “myyntimies”, kuten hän itse sanoo – on tehnyt pitkän ja monipuolisen työrupeaman Nordautomationilla. Hänen 50-vuotispäivänsä kunniaksi istuimme alas ja kävimme läpi hänen komeaa uraansa sahateollisuudessa.

Menestyksekäs ura tukkien käsittelyssä

Peter aloitti konsulttiyrityksen mekaniikkasuunnittelijana. Mutta – onneksi meille – hänen ensimmäisen lapsensa syntymä sai hänet hakeutumaan tehtävään, joka vaatisi vähemmän matkustamista. Tämä johti miehen sahateollisuuden tukinkäsittelytekniikan pariin, kun hän vuonna 1998 siirtyi Interlog AB:lle, josta tuli myöhemmin Nordautomation.

“Vuoden 1999 lopussa Interlog ja Nordautomation saivat saman omistajan (Sorb Industri AB). Jonkin ajan kuluttua päätettiin jatkaa pelkästään Nordautomation-nimellä. Siitä lähtien olen työskennellyt Nordautomationilla – 20 vuotta toistaiseksi. Aika rientää, kun viihtyy!”

Peter vastaa Nordautomationin myynnistä sahoille Ruotsissa ja Norjassa. Hänen kanssaan näiden maiden potentiaaliset asiakkaat aloittavat keskustelun tukkien käsittelytarpeestaan – isosta tai pienestä.

“Välitän sitten tiedot suomalaisille kollegoilleni, jotka laativat tarpeiden pohjalta asiakkaalle ratkaisusuunnitelman ja tarjouksen. Minun tehtäväni on tämän jälkeen saada asiakas ymmärtämään, että olemme ainoa vaihtoehto – helppoa, eikö?”

Monimutkaisten myyntineuvottelujen ohella Peter pitää työnsä parhaina puolina päiviensä vaihtelevuutta – varaosien pakkaamisesta kokouksiin, joissa päätetään miljoonien eurojen investoinneista – ja jatkuvaa mahdollisuutta oppia uutta.

“Yksikään työpäiväni ei ole samanlainen. Koskaan ei tule tylsää, aina on uusia asioita käsiteltävänä ja opittavana näinkin monen vuoden jälkeen.”

Kun Peteriltä kysyy hänen Nordautomation-uransa kohokohdista, hän ei ole turhan ujo mainitakseen loistavat myyntilukunsa – ja tietysti sen päivän vuonna 2010, jolloin Nordautomation saavutti Ruotsissa tukinlajittelulinjalla nopeuden 200 metriä minuutissa. Sitten hän muistaa yhden erityisen myyntitapauksen.

“Yksi hienoimmista muistoistani on, kun eräs pieni mutta kannattava saha asuinkaupunkini ulkopuolelta päätti ostaa meiltä, vaikka koneidemme hinta oli aika paljon korkeampi kuin kilpailijoillamme. Heidän mieliinsä oli varmasti jäänyt antamiemme t-paitojen iskulause: ‘Huonon laadun katkeruus säilyy paljon pidempään kuin alhaisen hinnan makeus!'”

Kaiken kaikkiaan työn merkittävimpiä kohokohtia ovat ne pienet hetket, jotka heijastavat asiakkaiden luottamusta Nordautomationiin. Ne toistuvat usein.

Sahojen tulevaisuus

Laajan kokemuksensa ja pitkäaikaisen asiakastyönsä perusteella Peter’s uskoo, että saha-alan kehitys lupaa hyvää Nordautomationille ajatellen sen keskeisiä vahvuuksia.

“Sahojen määrä vähenee mutta jäljelle jäävät ovat suurempia ja tuottavampia. Tämä sopii meille oikein hyvin – Nordautomationin tavoitteena on alusta asti ollut kehittää koneita suurimmille ja nopeimmille sahoille. Koko organisaatiomme on rakennettu juuri tätä tarkoitusta varten, ja tämä näkyy referenssilistallamme, joka sisältää kaikki alan tärkeimmät toimijat.”

Myyjä ja perhe

Toimistossa kiertävistä huhuista huolimatta Peter ei suunnittele suurta syntymäpäiväjuhlaa. Hän tuli alun perin Nordautomationiin pystyäkseen viettämään enemmän aikaa perheensä kanssa, eikä tämä tavoite ole muuttunut. Hän viettää juhlapäivän heidän kanssaan.

Hyvää 50-vuotissyntymäpäivää, Peter!

Peter Näsman