En konstruktör i hjärtat

Pensionsavgående projektledare Pekka Flöijer fick under sin 30-åriga karriär följa med Nordautomations utveckling på paradplats.

Pekka Flöijer

Pekka Flöijer, som går i en välförtjänt pension, hann i höstas nå den respektabla milstolpen 30 år i Nordautomations tjänst.

Under sin karriär hann Flöijer vara involverad i många saker på Nordautomation: först som konstruktör och slutligen som projektledare med ansvar för bland annat projektleveranser till den mekaniska träförädlingen och anläggningarnas användarskolningar.

När Flöijer första gången steg in på företaget som nu är känt som Nordautomation hette företaget ännu Suunnittelutoimisto Ojala-Koivunen. Året var 1987 och Flöijer hade tagit examen från Vaasan Teknillinen oppilaitos sju år tidigare.

“Jag anställdes som maskin- och produktutvecklingskonstruktör. Jag arbetade med det i två och ett halvt år, därefter började jag som projektledare år 1989. Jag har trivts bra i det här jobbet hela tiden, det är bara företagets namn som har ändrats däremellan”, minns Flöijer.

Flöijer, som ursprungligen tog examen som maskintekniker, hade blivit intresserad av jobbet som konstruktör på sin tidigare arbetsplats Tähkä Oy där han började stifta bekantskap med arbetslivet redan vid sidan av studierna i slutet av 1970-talet. På Tähkä arbetade Flöijer först som svarvare och senare som konstruktör för bland annat sågverks- och träförädlingsprodukter.

På Nordautomation började Flöijer i september 1991. Mellan upplösningen av Ojala-Koivunen och starten av Nordautomation, som grundades ur det tidigare företaget, hann Flöijer spendera tre veckor som arbetslös.

“I och med Nordautomations tillväxt började arbetsuppgifterna lätta. När också konstruktionschefen gjorde mycket av det grundläggande konstruktionsarbetet så lättade så småningom trycket så att konstruktörerna kunde fokusera på konstruktionen och vi projektledare på projektledningen. Detta minskade stressen avsevärt. Tidigare hade det varit så att alla tvingades göra lite av allt för att hålla hjulet i rullning.”

Även om Flöijer under största delen av sin karriär har arbetat med projektledning så har hjärtat alltid bultat lite extra för konstruktion.

I Flöijers hemtrakter i Kristinestad växer det mycket havtorn. Att plocka bären för hand var dock svårt, så Flöijer började utveckla en apparat som skulle underlätta plockningen.

“Jag gjorde apparaten som en skottkärramodell så att man kunde föra den ut i terrängen till bären. Jag har kvällstid utvecklat den vidare. Numera behöver den inte en förbränningsmotor, utan den kan användas med el.”

Flöijer lägger dock band på tankarna om en ny affärsverksamhet som pensionär. Och tid måste också lämna över för skogsarbete.

“Min egen skog är ca fem hektar och därifrån tar jag ved. Nu som pensionär hinner jag jobba i skogen på vardagarna också, vilket är väldigt trevligt.”