Nordautomationin näkymät positiivisia pandemiasta huolimatta

Vaikka koronakriisi aiheuttaa haasteita monille yrityksille, Nordautomation Oy on onneksi säästynyt isoimmilta takaiskuilta. Viruksesta huolimatta projektit etenevät suunnitellusti, uusista kaupoista käydään keskusteluja ja tulevaisuudennäkymät vaikuttavat positiivisilta.

Nordautomation Oy:n toimitusjohtaja Timo Kuusisto

– Tuskin kukaan osasi viime vuoden lopussa arvata, mitä kevät toisi tullessaan. Kriisin vaikutukset ja jatkuva epävarmuus näkyvät laajasti PK-yritysten tuloksissa, mutta onneksi niissä näkyy myös uskoa tulevaan, Nordautomation Oy:n toimitusjohtaja Timo Kuusisto toteaa.

Nordautomation on selvinnyt koronakriisistä verrattain pienin vaurioin.

– Henkilöstömme on pysynyt terveenä ja projektikauppa on käynyt hyvin. Näköpiirissä on useampiakin myyntineuvotteluja. Toisaalta varaosa- ja huoltomyynnissä on ollut haasteita.

Kuusisto kuitenkin uskoo huolto- ja varaosapalveluiden kysynnän paranevan loppuvuoden aikana, sillä sahat käyvät koko ajan lähes täydellä kapasiteetilla. Hän tietää, että laadukkaatkaan laitteet eivät kestä ikuisesti ilman huoltoa ja varaosia. Hyvin toimivat koneet puolestaan auttavat pitämään yllä sahan korkeaa käyttöastetta sekä laitteiden käytettävyyttä.   

Projekteille kuuluu hyvää

Kuusiston mukaan projektikauppa sujuu hyvin, vaikka vallitsevat olosuhteet ovat mitä ovat. Suurin yksittäinen kauppa on Metsä Fibren Rauman saha, jonka on määrä käynnistää tuotantonsa vuoden 2022 kolmannella kvartaalilla.

– Toimitamme Raumalle tukinlajittelun-, sahaansyötön- ja kuorenkäsittelylaitteet.

Suunnittelun osalta työt ovat jo alkaneet ja ensimmäisiä laitteita aletaan valmistaa Alajärven konepajalla aivan näinä aikoina. Itse projektitoimitukset alkavat pääosiltaan syksyllä 2021.

– Tukinlajitteluprojekteja meillä on Rauman lisäksi meneillään kolme muuta. Kaksi niistä suuntautuu Suomen markkinoille ja yksi itäiseen naapuriimme Venäjälle. 

Pää avattu Venäjän suuntaan

Kun Nordautomation siirtyi syksyllä 2018 ruotsalaisen pörssinoteeratun Addtech Nordic AB -konsernin pääomistukseen, uudenlaiset mahdollisuudet avautuivat itänaapurin suuntaan.

– Viime keväänä Addtech osti toisen sahateollisuuteen teknologiaa myyvän yrityksen Valutec AB Oy:n. Valutecilla oli tarjota heidän Pietarin konttorinsa kautta meille puuttuvat osat eli paikalliset kontaktit ja henkilökohtaiset suhteet, kulttuuriosaaminen, kielitaito ja maan muut erikoisvaatimukset. Nyt Valutec LLC on Nordautomationin virallinen edustaja Venäjällä.

Komea lisä alkaneelle yhteistyölle oli ULK Groupin kanssa solmittu kauppa. Nordautomation toimittaa ULK:n Karpogoryn sahalle kaksi tukinlajittelulinjaa vuosina 2022–2023.

– Erittäin hienoa, että yhteistyö alkoi kantaa heti hedelmää. Uusiakin tiedusteluja on jo tullut. Venäjällä on paljon potentiaalia ja nyt olemme mukana tarjoamassa huipputeknologiaa sikäläisille sahoille.

Alkava vuosi tuo toiveikkuutta ja uusia työpaikkoja

Haastavista ajoista huolimatta Nordautomationin näkymät ovat hyvässä myötätuulessa.

– Ensi vuosi näyttää erittäin työntäyteiseltä. Tilauskantammekin on hyvällä mallilla, kun katsotaan eteenpäin paria–kolmea seuraavaa vuotta.

Kaikki tämä johtaa siihen, että Nordautomation kaipaa myös uusia hyviä työntekijöitä.

– Uusia tekijöitä tarvitaan niin Alajärvelle kuin Kristiinankaupunkiin. Eläköityviäkin työntekijöitä meillä on, joten tulevina vuosina rekrytointitarpeet kohdistuvat myös näiden paikkojen täyttöön. Hyville, nuorille osaajille on aina tarvetta.