Nordautomation mukana Oulun alueen ensimmäisessä isossa sahahankkeessa

Nordautomation on tehnyt toimitussopimuksen Junnikkala Oy:n kanssa 82-lokeroisesta tukinlajittelulaitteesta. Kyseessä on ensimmäinen lajittelija, jonka Nordautomation toimittaa Ouluun.

Lajittelijan tilannut Junnikkala rakentaa Ouluun kaupungin ensimmäisen ison sahan. Tuottavuudeltaan huippuluokkaa olevan investoinnin kokonaisarvio on noin 75 miljoonaa euroa. Investoinnin jälkeen Junnikkalan kokonaistuotanto nousee vuositasolla lähes 800 000 kuutiometriin valmista sahatavaraa.

”Ouluun Junnikkalan sahakokonaisuuteen asennetaan joulukuussa 2023 tehokas ja nykyaikainen tukinkäsittelylaite, noin 300 metriä pitkä pötkäle”, kuvailee Nordautomationin myyntijohtaja Keijo Lamminen.

Laitteessa on 82 lokerikkoa, metallinpaljastin, röntgenmittauslaite ja kolme syöttöpöytää, joihin voidaan laskea tukkeja joko rekasta tai pyörökoneella. Tukit kulkevat linjastolla 200 metriä minuutissa ja kokonaisuutta hallinnoi yksi operaattori.

Kaikki laitteen kuljettimet ovat sähköisiä, millä pyritään minimoimaan hydrauliikan tarve.

”Nordautomationille tämä on laitteen kokoluokan ja tekniikan osalta suhteellisen tavallinen operaatio. Toimitamme laitteen asennettuna ja sähköistettynä. Ainoastaan tukkien laatua tarkkaileva röntgenlaite tilataan ulkopuolelta.”

Lamminen toteaa, että Nordautomationille on tärkeää olla mukana hankkeessa, jolla on Oulun seudulle positiivisia vaikutuksia.

”Valmistuttuaan uusi saha työllistää huomattavan joukon ihmisiä sekä tuottaa uusiutuvaa bioenergiaa Oulun kaupunkiin ja teollisuuteen.”

Oulun saha valmistuu Laanilan teollisuusalueelle hyvien kulkuyhteyksien varrelle. Lähistöllä sijaitsee Laanilan biovoimalaitos, joka tulee olemaan sahan merkittävä yhteistyökumppani.

Kotimaisen teknologian osuus sahaprojektissa on yli 90 prosenttia investoinnin kokonaisarvosta. Nordautomationin lisäksi Junnikkalan yhteistyökumppaneina projektissa ovat muun muassa Veisto, Jartek, Valutec, Valon Kone ja Jack-Steel.

”Kiitämme Junnikkalaa luottamuksesta. Hyvä yhteistyömme jatkukoon.”