Koneistajasta jalostui tuotantoinsinööri

Samuel Murron kanssa keskustellessa tulee useampaan kertaan esiin halu kehittyä. Tämä päämäärätietoisuus on johdattanut nuoren nordautomationilaisen Alajärven konepajalla 18.3.2024 alkaen uuteen tuotantoinsinöörin pestiin.

Samuel Murto on alkujaan koulutukseltaan koneistaja ja levyseppähitsaaja. Koulutusaikanaan hän sai tuntuman Nordautomationiin ollessaan harjoittelemassa ja kesätöissä yrityksessä. Nordautomation on Alajärvellä iso työllistäjä ja oli siten Murrollekin paikkakuntalaisena tuttu ja kiinnostava kohde.

”Kun olin kesätöissä, niin silloin jo kysyin ja sovittiin, että pääsen valmistuttuani kokeilemaan koneistamoon, miten homma lähtee sujumaan”, Murto kertoo. Niinpä ammattiopintojen ja varusmiespalveluksen jälkeen mies aloitti vuoden 2019 alussa Nordautomationilla koneistajana. Hommat sujuivat, ja työt koneistajana jatkuivatkin aina nykyiseen nimitykseen asti. Viimeiset puoli vuotta mies toimi samalla tiimin vetäjänä.

”Koneistajana käytin työstökeskusta, sorveja, jyrsinkonettakin ja vannesahaa. Monipuolisiin työtehtäviin sai vinkkejä kokeneilta koneistajilta”, hän kuvailee. ”Koneistajan työ oli aika itsenäistä työtä koneella, mutta oman tiimin kesken piti kommunikoida paljon.”

Murron tavoitteena oli kehittyä eteenpäin. Niinpä koneistajan työn ohessa hän on opiskellut viimeiset neljä vuotta Seinäjoen ammattikorkeakoulussa monimuotopuolella konetekniikkaa. Nyt opinnot ovat loppusuoralla, ja mies tekee opinnäytetyötä konepajan layoutin ja materiaalivirran kehittämisestä eli käytännössä siitä, miten työpisteet ja koneet sijoitellaan työnkulun kannalta tehokkaasti.

Vastuuta ja viestintää

Murto oli kuulolla, löytyisikö Nordautomationilla uutta karttuvaa osaamista ja koulutusta vastaavaa työtä. Kun tuotantoinsinöörin paikka avautui, hän tarttui tilaisuuteen. Vastuun ja viestinnän lisääntyminen tulevat hänellä päällimmäisenä mieleen, kun kysyy työn muutoksesta. Mitä tuotantoinsinööri tekee?

”Tuotantoinsinööri vastaa tuotannon operatiivisista toiminnoista ja toimii tuotannon esihenkilönä. Vastaan siitä, että työ tehdään turvallisesti ja kaikki lähtevät terveinä töistä kotiin. Huolehdin, että valmistamamme laitteet ja tuotteet ovat laadukkaita. Yhdessä tuotantojohtajan kanssa vastaan lisäksi siitä, että tuotteet toimitetaan aikataulussa asiakkaille”, Murto luettelee. Koneiden hallinta on jatkossakin eduksi, jos joku sattuu tarvitsemaan apua.

”Tämä on tuntunut mukavalta. Tykkään, kun saa uutta opittavaa ja pystyy kehittämään itseään ja samalla yrityksen toimintaakin”, hän kiteyttää.

Uudessa työnkuvassa on yllättänyt tiedon määrä ja miten tärkeää on, että tieto liikkuu tehokkaasti tuotantoympäristössä. Nordautomationia Murto kuvailee monipuoliseksi ja mielenkiintoiseksi työpaikaksi ja luotettavaksi työnantajaksi. ”Täällä on tosi hyvä yhteishenki, ja ihmisten kanssa on helppo tulla toimeen”, hän lisää.

Itseään mies kuvaa ihmiseksi, joka pyrkii suhtautumaan positiivisella asenteella kaikkeen, ja yrittää tartuttaa samaa asennetta muillekin. ”Työt tehdään kunnolla, mutta muuten ei saa ottaa liian vakavasti.”