Tervolan Sahan uusi sahalaitos käynnistyy – ”Vakuuttavaa jälkeä on tehty”

Nordautomation on toimittanut Tervolan Sahan uuteen sahalaitokseen sahaansyötön ja alasahan puru- ja hakekuljettimet. Saha on tarkoitus ottaa käyttöön kesäkuussa. 

”Aina on jännittävä nähdä, kun ensimmäinen tukki menee radalle, miten se laitos lähtee soimaan”, sanoo Nordautomationin projektipäällikkö Tuomas Haapa-aho, joka on vastannut toimituksesta.  

”Kaikki rauta on paikalla, ainoastaan tukkinostimet vielä tulossa. Mekaaniset asennukset ovat valmiina. Viimeisiä sähköistyksiä ja hydrauliikka-asennuksia on jonkin verran jäljellä. Tosi hyvin on aikataulussa”, kertoo Tervolan Sahalla projektin johdossa ollut työnjohtaja ja tuotannon suunnittelija Samuli Kokkonen.  

Projekti käynnistyi parisen vuotta sitten kilpailutuksilla. Nordautomation oli entuudestaan tuttu talo Tervolan Sahalle, koska oli 2019 toimittanut heille tukinlajitteluradan. Kun hinta oli uudessa projektissa kilpailukykyinen, referenssien merkitys oli Kokkosen mukaan vahva. 

”Paljon positiivista jäi mieleen edellisen toimituksen kautta. Se projekti meni hienosti ja saatiin toimiva laite”, Kokkonen sanoo: ”Kyllähän siellä on vakuuttavaa jälkeä tehty.” 

Nordautomationilla tilaus kirjattiin ylös heinäkuun lopulla 2021. Työ käynnistyi nopeasti. Layout- ja laitesuunnittelut tehtiin jo saman vuoden lopulla siihen vaiheeseen, että Tervolalle saatiin toimitettua perustustietoja rakennuspuolen käynnistämiseksi.  

Toimitukset ja asennukset alkoivat tämän vuoden talvella. Niistä on ollut vastuussa Nordautomationin uuden palvelumallin mukaisesti yhteistyökumppani Dymont. 

”Näkee, että tosi ammattitaitoista porukkaa. Toimitukset ja asennukset ovat olleet niin saumattomia, että voisi kuvitella kyseessä olevan yksi ja sama yritys”, toteaa Kokkonen tyytyväisenä. ”Jos suunnitelmiin on täytynyt käytännön syistä tehdä muutoksia, on sovellettu ja käytetty tervettä maalaisjärkeä.” 

Usean toimittajan projektissa on matkan varrella ollut muutamia haastavia liittymäkohtia eri laitteiden yhteensovittamisessa, mutta kokonaisuutena projekti on mennyt Kokkosen mukaan erittäin hyvin. 

”Mukana on ollut meille tuttuja kumppaneita. Paljon on varmisteltu toisten toimittajien kanssa, että kaikki laitteet sopivat yhteen”, Haapa-aho taustoittaa. 

Tervolan Sahan uusi sahalaitos on merkittävä investointi toimialalla ja Tervolan kunnassa, missä saha nimensä mukaisesti sijaitsee. 25 miljoonan investointi tuplaa sahan tuotannon, mikä kertoo vahvasta luottamuksesta omaan toimintaan ja tulevaan. Yhtiön pääasiakkaita ovat kotimaiset talo- ja ristikkotehtaat, joille toimitetaan eniten kuusi- ja mäntypuuta. ”Kun uudella sahalla ajetaan läpi varovaisesti arvioiden elokuun lopussa 50 prosenttia tuotannosta, vanha saha suljetaan”, Kokkonen sanoo. 

”Tervolan Saha on halunnut luotettavat kumppanit. Tällainen projekti on sahalle suuri ponnistus. Mukavaa, että asiakas on koko ajan ollut aktiivisesti mukana ja heillä on ollut halu ymmärtää, miksi jokin asia tehdään tietyllä lailla. Asiakkaalla on ollut realistinen käsitys, mitä tällä pitää pystyä tuottamaan”, Haapa-aho kehuu. 

Tuomas Haapa-aho.