Pauli Ojala – visionääri Nordautomationin takana

Nordautomation Oy näki päivänvalon vuonna 1991. Kipinä yrityksen perustamiseen syntyi Pauli Ojalan rakkaudesta puihin ja puunkäsittelyyn. Ojalan johdossa pienestä firmasta kasvoi eräs alan merkittävimmistä toimijoista. Hiljattain toimitusjohtajan tehtävistä eläköitynyt Ojala uskoo yhtiön kasvutarinan vain jatkuvan tulevina vuosina.

– Olen aina pitänyt puista ja puun käsittelystä. Siitä kipinä yritysten perustamiselle sai alkunsa, Nordautomation Oy:n perustaja Pauli Ojala muistelee.

Suomalaiseen puuhun on hyvä nojata, Pauli Ojala toteaa eläköidyttyään yhä kasvavan Nordautomation Oy:n toimitusjohtajan tehtävästä.

Ennen Nordautomationia Ojalalla oli pitkään insinööritoimisto, jossa työpäivät koostuivat suunnittelusta. Kun suunnitteluosaston kylkeen hankittiin oma konepaja, liiketoiminnan ja -vaihdon mittasuhteet muuttuivat moninkertaisiksi aiempaan verrattuna.

– Uuden yrityksen alkuaikoina teimme lähinnä pienempiä projekteja ja projektikokonaisuuksia. Myöhemmin, kun oli enemmän resursseja, kehitimme erilaisia tarkoituksenmukaisia tuote- ja tuotantoratkaisuja.

Ovet avautuivat myös maailmanmarkkinoille suhteellisen varhaisessa vaiheessa. Ensimmäiset ulkomaankaupat suuntautuivat naapuriin itärajan taakse.
– Toki Venäjän lisäksi muitakin oli, esimerkiksi Ranska, sitten mukaan tuli Ruotsi, etäisin projektimme on ollut Australiassa. Vankasta kansainvälistymisestä huolimatta ykköskohteemme on kuitenkin aina ollut kotimaa.

Toiminnan kehittämistä ja visiointia

Ojala kertoo olleensa jo lapsena innokas innovoimaan ja kehittämään erilaisia asioita. Hän tuumii, että palo viedä Nordautomationia määrätietoisesti eteenpäin kumpusi juuri uteliaasta ja innovatiivisesta mielestä.

– Minulla on ollut pikkupojasta lähtien tällainen innovointihalu. Kyllä siltä puolelta jotain osaamistakin sitten löytyi.

Ojalan mukaan visioiminen ja uuden kehittäminen ei tauonnut käytännössä koskaan. Toimitusjohtajan toimenkuvaan kuului olennaisesti toiminnan visiointi.

– Jos ei innovoitu uusia tuotteita, niin sitten innovoitiin firmaa. Aina oli joitain visioita ja kehityslinjoja työstettävänä. Tärkeintä oli kehittää Nordautomationin projektitoimintaa.

Vuosikymmenten saatossa osaaminen kehittyi monilta osin huipputasolle kansainvälisestikin tarkasteltuna – ja asiakkuudet kasvoivat samaa tahtia.

– Firman ja tuotteiden kehityksen myötä asiakkaistakin tuli entistä vaativampia. Asiakkuudet kasvoivat vuosien vieriessä yhä isommiksi ja mukaan tuli myös konserneja, Ojala kertaa kasvutaivalta.


Nordautomation jää osaaviin käsiin

Pauli Ojala kertoo Nordautomationin jatkon olevan erittäin osaavissa käsissä. Siksi pitkällisen elämäntyön jättäminen taakse tapahtui tyytyväisin mielin.

– Nordautomation sai aivan erinomaisen toimitusjohtajan, ja työntekijät ovat tämän alan huippuammattilaisia. Uskon, että tulevien vuosien aikana yhtiö kasvaa edelleen ja nousee yhä merkittävämmäksi tekijäksi toimialallaan. Mittasuhteet tulevat entistä suuremmiksi.

Omille eläkepäivilleen entinen toimitusjohtaja ei ole varannut liiaksi aktiviteetteja.

– Totta kai eläkkeelle siirtymiseen liittyy tietynlainen haikeus. Olen nyt suunnitellut vain leppoisaa oleskelua. Ei ole mitään fanaattisia harrastuksia, joihin pitäisi kovasti keskittyä. Ihan tällaista rauhallista elämänmenoa.

Lopuksi Ojala haluaa lähettää seuraavalle Nordautomation-sukupolvelle pienet terveiset.

– Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.