Tenho Saarimaa (kuvassa vasemmalla) siirtyy eläkkeelle tuotantopäällikön pestistään ja hänen tilallaan Alajärjen tuotantolaitoksessa jatkaa Antti Puumala (kuvassa keskellä), oman arvokkaan panoksensa tiimiin tuo tuotannonsuunnittelija Mika Hautakangas.

Alajärven tuotantolaitokselta puolestaan jää eläkkeelle tuotantopäällikkö Tenho Saarimaa, 65. Hänkin on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran Nordautomationilla vuodesta 1980 lähtien, jolloin hän aloitti konepajalla ja liikkui asennuksilla aina Venäjää myöten, vuonna 1991 hän siirtyi vastaavaksi tuotantopäälliköksi.

”Lähdin 13-vuotiaana hevosella metsätöihin, 15-vuotiaana Ähtärin ammattikouluun metallipuolelle, 17-vuotiaana Turkuun Wärtsilän konepajakouluun, armeijan jälkeen töihin Vaasaan Strömbergille ja vuonna 1980 tulin Alajärvelle”, Tenho muistelee askeleitaan.

Tenho on johtanut yksikkönsä yli 60 ammattilaista ja ollut työssään aina äärimmäisen ahkera ja vastuuntuntoinen. ”Palkintoni saan siitä, kun pihasta lähtee rekkakuormia oikeaan aikaan ja oikeanlaista laatua. Hyvä mieli on puoli ruokaa”, hän sanoo. ”Olen saanut elää hyvän elämän. On ollut terveyttä, työtä on ollut riittävästi ja olen oikein tyytyväinen. Työ tekijäänsä on opettanut.”

Tenho toteaa myös, että tiukkoja tilanteita on uran varrelle mahtunut. ”Viime vuonna tehtiin kaikkien aikojen paras liikevaihto ja samaan aikaan rakennettiin pintakäsittelylaitos, joka on pitkälti minun suunnittelemani ja projektihoidollisesti toteutettiin johdollani, siinä oli haastetta kerrakseen.”

Tenho kertoo työnsä olleen myös harrastuksensa, mutta kotioloissa ovat piha- ja puutarhatyöt maistuneet. Eläkkeellä hän aikoo viettää aikaa vaimonsa kanssa kotipihallaan järvenrannassa ja touhuta neljän lapsensa ja kuuden lapsenlapsensa kanssa.

Tenho Saarimaan seuraajana Alajärvellä toimii ”upseeri ja herrasmies”, automaatiotekniikan insinööri Antti Puumala, 37. Hän aloitti Nordautomationilla toukokuun alussa ja uutena tuotantopäällikkönä vastaa muun muassa tuotannon aikatauluista, kapasiteetista, materiaali- ja alihankinnoista, laadusta, henkilöstöstä, investoinneista ja toiminnan kehityksestä.

”Työ on monipuolista, päivät vaihtelevia ja haastavia. Tenholta olen saanut hyvin ohjeita ja paljon on vielä opeteltavaa”, Antti tiivistää ja kertoo odottavansa mielenkiintoisia työpäiviä ja kehityksellistä tulevaisuutta sekä menestyksekkäitä toimituksia asiakkaille myös tulevaisuudessa. Kadettikoulun käyneenä upseerina Antti tulee pitämään rivit ojennuksessa.

Vapaa-aikanaan tämä viiden lapsen isä retkeilee luonnossa perheensä kanssa ja kalastaa sekä harrastaa ajoneuvoja.

Lisävahvistusta Alajärvelle antaa tuotannonsuunnittelija Mika Hautakangas, 39, joka on aloittanut työssään jo vuonna 2002 mutta jonka panos kasvaa Tenho Saarimaan jäädessä eläkkeelle. Mika on koulutukseltaan CNC-koneistaja ja mekatroniikan insinööri. Työn ohessa hän on opiskellut myös kansainvälisen hitsausneuvojan IWS-tutkinnon ja johtamistaidon erikoisammattitutkinnon.

Mikan tehtäviin kuuluu tuotannon aikataulutusta ja töiden järjestelyä, hän käy läpi tuotantoon tulevat piirustukset ja määrää tarpeelliset osaajat hommiin. ”Työssäni olen myös paljon mukana tuotannossa niin sanotuissa haalarihommissa selvittämässä ongelmatilanteita ja järjestelemässä töitä. Tuotannossa toimin lisäksi työsuojelupäällikkönä ja konepajan atk-järjestelmien ylläpitäjänä”, Mika luettelee.

”Tullessani töihin Nordautomationille oli konepajalla yksi tietokone, jolla luettiin sähköposteja. Lisäksi ’pommisuojaan’ oli kerättynä iso kasa vanhoja suunnittelijoiden koneita, joista alettiin pikkuhiljaa rakentaa atk-järjestelmää. Polttoleikkaus tapahtui kalvomalleilla, jotka posti toimitti kuvien kanssa suunnittelusta tuotantoon. Ensimmäisiä askeleita kehityksessä oli tulostuksen siirtyminen Kristiinankaupungista Alajärvelle, jolloin kuvien postitus saatiin lopetettua. Leikkauksessa siirryttiin CAM-ohjaukseen ja CNC-tekniikkaa lisättiin moniin työvaiheisiin. Viimeisimpänä kehitysaskeleena on juuri käyttöönotettu työstökeskus.”

Mikan mielestä hänen työnsä on tähän mennessä ollut mielenkiintoista ja mielekästä, varsinkin kun hän on saanut rutiinien ohessa olla mukana kehittämässä tuotantoa. Varsinaista edeltäjää Mikalla ei tuotannonsuunnittelijana ole ollut, mutta: ”Olen toki saanut oppia monia asioita tuotantopäällikkö Tenho Saarimaalta. Hänen kanssaan tuotantoa on yhteisvoimin kehitetty, pyöritetty ja viety eteenpäin. Suuri apu ongelmien ratkaisuihin on usein löytynyt kokeneilta tuotannon työntekijöiltä. Heidän näkemyksensä ovat usein käytännönläheisiä ja helppoja toteuttaa.”

Tulevaisuudelta Mika toivoo hyvää työtilannetta ja kiireisiä vuosia, jolloin saa haastaa itseään suurten laitostoimitusten toteutuksessa. Lisäksi hän odottaa tuotannon kehittämisen jatkumista myös tulevaisuudessa. ”Se että saan olla mukana näissä projekteissa suunnittelemassa ja toteuttamassa valmistusmenetelmiä tuo työhön mukavaa vaihtelua.”

Onnistunut vahdinvaihto suunnittelussa ja tuotannossa
Nordautomation poistaa tuotannon pullonkauloja
Share
Share